Eigen betaling kan bij behandeling fors oplopen

Verzekerden die kiezen voor een natura- of budgetpolis, lopen het risico dat ze bij een dure behandeling zelf veel geld moeten betalen. De kosten kunnen oplopen tot meer duizend euro. Dat blijkt uit cijfers die minister Schippers van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt, meldt de Volkskrant.

Volgens Minister Schippers hebben patiënten over 2014 ongeveer 81,2 miljoen zelf betaald. Zestig miljoen daarvan was bestemd voor behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en daarbij gaat het niet om het eigen risico dat moet worden afgerekend.

Verzekerden die een natura- of budgetpolis hebben, kunnen niet zomaar bij iedere zorgverlener terecht. Wanneer deze zorgverlener geen contract heeft met de zorgverzekeraar, kan het voorkomen dat de kosten voor eigen rekening komen. De kosten kunnen oplopen tot de helft van de rekening.

Het aantal mensen dat een budgetpolis afsluit, wordt steeds groter. In 2013 had 3,3 procent van de mensen een dergelijke verzekering, dit jaar is dat al 7,7 procent. De cijfers die Schippers publiceerde gaan over 2014, daarom wordt er verwacht dat het bedrag aan eigen betalingen dit jaar nog hoger zal zijn.

De gemiddelde betaling bij een naturapolis bedroeg vorig jaar 373 euro, bij een budgetpolis was dat 450 euro.

Bron: Nat. Zorggids

Recent Posts