‘Fysiotherapeuten mengen zich in strijd zorgverzekeraars’

deze nietZorgverleners mengen zich actief in de concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars. Fysiotherapeuten zijn een actie begonnen waarin zij vaste klanten aanvullende verzekeringen aan- of juist afraden. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

”U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?”, is het motto van de therapeuten. Zij hopen patiënten ervan te overtuigen dat overstappen de moeite waard kan zijn. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het zorgverleners collectief advies mogen geven over verzekeringen. ”Wel is het zaak dat wie zich verzekert een bredere afweging maakt”, aldus een woordvoerder.

”Zo zijn onder meer ook de kwaliteit van de dienstverlening door de verzekeraar van belang en of het een natura- of restitutiepolis betreft”, aldus de woordvoerder.

De fysiotherapeuten luiden eerder al de noodklok voor hun patiënten nu de onderhandelingsrondes met de zorgverzekeraars voor 2015 achter de rug zijn. Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en belangenbehartiger van de branche Fydee Nederland moeten therapeuten noodgedwongen contracten sluiten ook al is er sprake van rariteiten, merkwaardige eisen van de verzekeraars aan de therapeuten en een onmogelijk in te vullen papierwinkel door de patiënt.

Het KNGF is zelfs zó ontevreden over de uitkomsten van de onderhandelingen dat er een overzicht van rariteiten is gemaakt en een campagne is gestart met de slogan ’U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?’
Bizar punt is naar de mening van de KNGF dat bij twee verzekeraars (Achmea en Zorg en Zekerheid) er sprake is van een ’spreekverbod’. „De contractvoorwaarde is dat fysiotherapeuten niet over het beleid van de zorgverzekeraars mogen praten met de patiënten. Maar fysiotherapeuten vinden het juist hun taak om patiënten te wijzen op de verschillen in polissen, zeker voor mensen met bepaalde aandoeningen en met daardoor intensieve behandelingen. Stel dat de fysiotherapeut vindt dat zijn patiënt beter af is bij Zilveren Kruis, dan mag hij dat niet zeggen.”

Door nu.nl en fysioforum.nl

 

Recent Posts