Consument heeft zelf ook invloed op zorgpremie
Nog iets meer dan een maand en dan moeten alle zorgpremies voor 2017 bekend zijn. Vroege vogel was zorgverzekeraar DSW, die op 27 september al met de nieuwe zorgpremie naar buiten kwam. Een behoorlijke tegenvaller, waar Patiëntenfederatie Nederland dan ook erg kwaad om was. En zij was niet de enige; ook consumenten zijn zwakjes uitgedrukt ‘niet blij’. Anders dan de door Schippers beoogde stijging van 3,50 euro is de eerst bekendgemaakte premie een stuk hoger dan verwacht. Schrale troost is dat je de hoogte van die premie ook zelf deels in de hand hebt.
Zelf ook in de hand
Ongeacht wat de rest van de zorgverzekeraars doet met de premie voor of op 19 november, zijn er manieren om zelf invloed uit te oefenen op je zorgpremie. Stel jezelf als eerst de vraag: welke zorg heb ik nodig? Het kan zomaar zo zijn dat jij jezelf oververzekerd hebt. Heb jij alle mogelijke aanvullende verzekeringen en een restitutiepolis? Dan betaal je hier ook aanzienlijk voor. Weet dus wat voor zorg je nodig hebt, zodat je niet betaalt voor zorg die je (zeer waarschijnlijk) niet nodig hebt.
Eigen risico bijstellen
Dit jaar werd met Prinsjesdag bekendgemaakt dat het eigen risico gelijk blijft met vorig jaar. Goed nieuws, aangezien het eigen risico eerdere jaren steeg. Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voor alle zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar het voor je vergoedt. Het minimale eigen risico is 385 euro. Dit bedrag kun je verhogen tot maximaal 885 euro, vaak met tussenstappen van 100 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Heb jij eigenlijk nooit veel zorg nodig, dan kun je dus kiezen voor het hoogste eigen risico en daarbij een lagere premie. Heb jij altijd veel zorg nodig, dan kun je misschien beter wat meer premie betalen waardoor je uiteindelijk alsnog voordeliger uit bent. Dit is een inschatting die je zelf moet maken.
Budget, natura, restitutie
Er zijn drie verschillende basisverzekeringen die je kunt kiezen. Dit zijn de budget-, natura- en restitutieverzekering. Het verschil tussen deze drie is het aanbod in zorgverleners, de (percentages van) vergoede zorgkosten én de zorgpremie. Een budgetverzekering is over het algemeen het goedkoopst. Dit komt voornamelijk door de geringere keuze die je hebt in zorgverleners waarbij de verzekeraar de kosten vergoedt. Met de naturaverzekering kun je bij de meeste zorgverleners terecht, maar worden niet altijd alle kosten vergoed. Met de restitutieverzekering heb je het meeste vrijheid, je kunt hiermee bij alle zorgverleners terecht. De premie is dan ook vaak hoger.
Fysiotherapie aanvullend verzekeren
Verwacht jij dit jaar zorg nodig te hebben die niet wordt gedekt vanuit de basisverzekering, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie? Dan loont het om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Als volwassene moet je de eerste 20 fysiobehandelingen zelf betalen. Je krijgt pas vanaf de 21ste behandeling een vergoeding vanuit de basisverzekering. En dan alleen als het om een chronische aandoening gaat. Voor die eerste behandelingen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Denk je veel fysio nodig te hebben, dan kan een aanvullende verzekering de kosten drukken. Bij jongeren onder de18 jaar worden de eerste 18 behandelingen juist vergoed vanuit de basisverzekering. Daarna is er pas een aanvullende verzekering nodig.
Collectief of individueel verzekeren
Hoe heb jij je zorgverzekering afgesloten? Collectief of individueel? Veel Nederlanders hebben een collectiviteitsverzekering. Dat houdt in dat zij via hun werkgever, vakbond of vereniging zijn verzekerd bij (waarschijnlijk) een van de grote verzekeraars. Hierbij worden kortingen aangeboden en krijg je een uitgebreide (aanvullende) verzekering. De verzekering lijkt daardoor aantrekkelijk. Alleen betalen consumenten, ondanks al die kortingen, gemiddeld bijna 100 euro per jaar meer dan individueel verzekerden. Vooral als je veel zorg die in de collectiviteitsverzekering wordt aangeboden nodig hebt, is zo’n verzekering voordelig. Val jij daarbuiten, dan kun je meestal beter kiezen voor individueel verzekeren.
Overzicht van mogelijke zorgverzekeringen
Elk jaar kan er iets veranderen in jouw zorgpakket. Het is daarom handig om dit jaarlijks te controleren. Het is wel lastig om alle aangeboden zorg en premies van zorgverzekeringen uit te pluizen. Om jou te helpen met het vinden van een passende zorgverzekering, zijn er daarom vergelijkingssites. In zo’n zorgverzekeringvergelijker moet je een aantal gegevens invullen, zoals geslacht en geboortedatum, om vervolgens het eigen risico en de eventueel aanvullende verzekeringen op te geven. Aan de hand van jouw zorgbehoeften ontvang je binnen een paar klikken een overzicht van de voor jou interessante zorgverzekeringen.
Keurmerk Objectief Vergelijken
Sommige vergelijkingssites beschikken over het Keurmerk Objectief Vergelijken. Dit keurmerk is in 2015 speciaal voor zorgvergelijkingssites in het leven geroepen. Vooral omdat er steeds meer van dit soort sites uit de grond schoten, waarbij ook minder betrouwbare exemplaren. Heeft een vergelijkingssite het keurmerk, dan betekent dit dat deze door een strenge selectie is gekomen en aan de eisen voldoet. Hiermee wordt ook de betrouwbaarheid en transparantie benadrukt.
Afwachten op premies
Je kunt nu alvast kijken wat jij kunt besparen, maar dit is relevanter met de juiste premies. Alle zorgverzekeraars moeten hun premies voor in 2017 voor 20 november bekend hebben gemaakt. Vanaf dit moment kun je ook overstappen naar een andere zorgverzekering.
Bron: Pricewise