NPCF: Patiënt heeft recht op goede informatie zorgpolis

Patiënten hebben niets aan een nieuwe zorgpolis als er nog geen duidelijkheid is over welke ziekenhuizen zijn ingekocht door de zorgverzekeraar.

De contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen hadden op 19 november rond moeten zijn. Vorig jaar ontstond al vertraging, maar nu is die vertraging nog veel groter.

“Ons bereiken signalen dat grote verzekeraars soms nog maar een kwart van de ziekenhuizen zouden hebben gecontracteerd”, schrijft de NPCF. “Een ander heeft ruim 30 procent nog niet gecontracteerd. En van de academische centra zou er nog geen een zijn ingekocht. Als dat klopt, dan is dat een aantasting van de keuzevrijheid.”

Dat is de strekking van een brief die Patiëntenfederatie NPCF vandaag heeft gestuurd aan Zorgverzekeraars Nederland. Directeur Dianda Veldman. “Het is gek dat je wel een polis in de bus krijgt, maar nog geen duidelijkheid hebt over de vraag welke ziekenhuizen worden vergoed.”

Patiëntenfederatie NPCF roept zorgverzekeraars op om hun verzekerden in 2016 dezelfde ziekenhuizen te bieden als in 2015. “Dat is beste manier om een einde te maken aan het gedoe rondom inkoop van zorg van ziekenhuizen.”

Lees hier de brief aan Zorgverzekeraars Nederland

Recent Posts