Zilveren Kruis Achmea draait de duimschroef aan

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea gaat het aankomend jaar fysiotherapeuten een flink lager tarief betalen voor uw eerste afspraak bij de fysiotherapeut. Tenminste wanneer uw fysiotherapeut een contract met Zilveren Kruis Achmea heeft.

Hoe werkt het precies?

  • Uw zorgverzekeraar bepaalt het aantal behandelingen die de fysiotherapeut u mag geven en welk tarief de fysiotherapeut hiervoor krijgt.
  • Tijdens uw eerste afspraak bespreekt u eerst uw klacht met de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kijkt dan of een fysiotherapie-behandeling inderdaad geschikt is voor u. Dit onderdeel is de screening.
  • Als uw klacht inderdaad door de fysiotherapeut behandeld kan worden, wordt gelijk het intake gesprek gehouden en wordt u lichamelijk onderzocht.
  • Doordat de screening en de intake & onderzoek direct na elkaar plaatsvinden (gecombineerde prestatie), hoeft u hiervoor maar één keer te komen.
  • Tot nu toe rekenden zorgverzekeraars de screening en intake & onderzoek als twee behandelingen, ook al vonden deze aansluitend tijdens dezelfde afspraak plaats.
  • U was daardoor al gelijk 2 van het totaal aantal behandelingen kwijt.
  • Voor het aankomend jaar ziet een aantal zorgverzekeraars de screening en de intake & onderzoek wél als een gecombineerde prestatie met voor elk onderdeel een vergoeding, maar telt dit toch als één behandeling. U houdt hierdoor meer behandelingen over.

Prima toch, wat gaat er dan mis?

Zilveren Kruis Achmea, betaalt hier aankomend jaar een zodanig laag tarief voor dat uw fysiotherapeut eigenlijk voor het onderdeel ‘screening’ niet betaald krijgt. Terwijl hier wel belangrijke tijd aan wordt besteed.

Een financiële strop voor uw fysiotherapeut. Want de tarieven voor fysiotherapie zijn al laag. Deze worden al jarenlang niet aangepast aan de inflatie en per saldo gaat uw fysiotherapeut er dus flink op achteruit.

Bron: KNGF

Recent Posts