Nederlanders zijn bang voor premiestijging zorgverzekering

Volgende week is het zover. Dan maken zorgverzekeraars de premies voor de zorgverzekerzekering 2015 bekend. Het is het begin van een spel dat elk jaar slimmer wordt gespeeld. Verzekeraars brengen hun premies steeds later naar buiten, om te voorkomen dat de concurrent net iets lager inzet. Verzekeraar DSW, vaak gezien als trendsetter op de markt, heeft al aangegeven de premie voor de basisverzekering niet te verhogen. Toch is de consument er niet gerust op. Uit het jaarlijkse Zorgverzekeringsonderzoek van hoyhoy.nl (voorheen Verzekeringssite.nl) blijkt dat maar liefst 50% van de Nederlanders bang is voor een premiestijging. En die zorg lijkt niet onterecht.

Kleine premiestijging, verschil in duizenden klanten

Verzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun premies voor het komende jaar bekendmaken. Dat is geen sinecure: een kleine premiestijging kan al snel een verschil in duizenden klanten betekenen. Erik Hordijk van hoyhoy.nl kent de markt en de spelers: “De angst van de consument voor hogere zorgkosten is gegrond. Wij krijgen inderdaad signalen van zorgverzekeraars dat zij overwegen de premies te laten stijgen. De wijzigingen van de AWBZ leiden tot hogere kosten voor verzekeraars, die zich genoodzaakt zien hun premies te verhogen. De vraag is nu of zorgverzekeraars dit daadwerkelijk durven te doen. Vorig jaar is slechts 6,5% van verzekeraar overgestapt; dat percentage zou dit jaar wel eens hoger kunnen worden als de premie stijgt. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat het besparen op premiekosten de grootste drijfveer is om van zorgverzekeraar te veranderen.”

Nederland houdt rekening met premiestijging van €6 per maand

De resultaten van het Zorgverzekeringsonderzoek van hoyhoy.nl liegen er niet om. 50% van de Nederlanders verwacht in 2015 meer kwijt te zijn aan de basiszorgverzekering, terwijl 39% denkt dat de kosten gelijk blijven. Een minderheid van 6% verwacht voor komend jaar een daling van de premie voor de basiszorgverzekering. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat Nederlanders rekening houden met een premiestijging van €6 per maand. Aanzienlijk, maar nog altijd minder dan op Prinsjesdag werd aangegeven. De Miljoenennota beraamde een premiestijging van €114 per jaar, wat neerkomt op zo’n €10 per maand. Van alle ondervraagden geeft 9,3% aan te willen overstappen, tegen 8,7% in 2013. Voor Nederlanders die een premiestijging verwachten ligt dat percentage op 13; vorig jaar was dit nog 9%.

Bron: hoyhoy.nl

Bron: hoyhoy.nl

 

Bron: hoyhoy.nl

Bron: hoyhoy.nl

Recent Posts