Nederlandse consument kiest voor prijs

Internetpolissen zijn zeer in trek. Van de mensen die een zorgverzekering afsluiten bij Verzekeringssite.nl sluit 72% een onlinepolis. Dat blijkt uit een analyse van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl. Een internetpolis is een stuk goedkoper, gemiddeld zo’n 135 euro per jaar. “Een aantal jaar geleden hebben zorgverzekeraars onlinepolissen geïntroduceerd. Een goedkopere polis, waarbij de service voornamelijk online plaatsvindt. Op deze manier hoopten de zorgverzekeraars prijsbewuste overstappers te winnen. Doordat veel mensen steeds meer naar prijs kijken, lijkt het erop dat de online polissen het dit jaar gaan winnen ten opzichte van de traditionele polissen,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Al een aantal jaren geleden hebben diverse zorgverzekeraars een internetlabel geïntroduceerd. Bijvoorbeeld Agis met TakeCareNow!, CZ met CZdirect en Menzis met Anderzorg. Vorig jaar introduceerde De Friesland Zorgverzekeraar onder eigen naam een online polis. De huidige klanten van de traditionele zorgverzekeringen krijgen deze nieuwe zorgverzekeringen vaak niet aangeboden. Menzis klanten hadden bijvoorbeeld al in 2009 naar Anderzorg kunnen overstappen. Dan hadden zij in al die jaren zo’n 600 euro premie bespaard.

Forse premieverschillen online vs traditioneel

Voor 2014 kunnen Univé klanten het meeste besparen door over te stappen naar Univé Zekur. Tussen de Univé Zorg Geregeld Polis en Univé Zekur zit een premieverschil van 188,40 euro. Univé Zekur heeft wel als nadeel dat klanten voor planbare zorg maar bij 16 ziekenhuizen terecht kunnen. Ditzelfde geldt ook voor TakeCareNow! (31 ziekenhuizen). Bovendien zijn de premies van de internetpolissen in verhouding meer gedaald dan de traditionele polissen.

Verschil ‘gewone’ basisverzekering en online verzekering

Elke basisverzekering heeft hetzelfde pakket. Deze is namelijk bepaald door de overheid. De onlinepolissen zijn goedkoper doordat de communicatie vaak alleen via internet of e-mail loopt. Ook moeten klanten medicijnen en hulpmiddelen online bestellen. Bij Univé Zekur en TakeCareNow! kunnen klanten bij minder ziekenhuizen terecht.

tabel verzekeringssite

Niels van Veen (20) stapte vorig jaar over naar Anderzorg. Hij bespaarde flink met zijn overstap. “Waarom zou ik voor een basisverzekering meer betalen dan nodig is en ik heb gelijk mijn aanvullende verzekering geschrapt.” Een jaar later: “Anderzorg is prima bevallen. Ik heb helemaal geen gebruik gemaakt van mijn verzekering. Dit jaar ga ik weer vergelijken en als het de moeite blijkt om over te stappen, ga ik dit zeker doen.”

Bron: Verzekeringssite.nl

Recent Posts