Nederlander verwacht premiestijging van 9 procent

86 procent van de Nederlanders verwacht dat de premie van de zorgverzekering in 2013 gaat stijgen. Ze verwachten dat de premie met bijna 9 procent zal stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl onder 500 Nederlanders.

“Het is opvallend dat zoveel mensen verwachten dat de premie gaat stijgen. Het eigen risico gaat in 2013 fors omhoog naar 350 euro. In voorgaande jaren hebben we gezien dat dan de premiestijging grotendeels wordt opgevangen door een verhoging van het eigen risico. Hierdoor zal waarschijnlijk de premie in 2013 beperkt stijgen, wat tot gevolg heeft dat waarschijnlijk minder mensen zullen overstappen naar een andere zorgverzekering,” volgens  Verzekeringssite.nl.

Net als vorig jaar is ruim 8 procent van de Nederlanders van plan om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. 56 procent twijfelt nog over een overstap. Vorig jaar gaf ook 8 procent van de Nederlanders aan te willen overstappen. Uiteindelijk zijn een miljoen Nederlanders overgestapt naar een andere verzekeraar. Dat komt neer op 6 procent van de Nederlanders en dat is meer dan het jaar ervoor. Toen zijn 5,5 procent van de Nederlanders overgestapt.

In de afgelopen jaren is de premie van de zorgverzekering bijna elk jaar nog gestegen. Sinds 2005 is een modaal inkomen 50 procent meer gaan betalen aan de zorgverzekering. In 2006 is het nieuwe zorgstelsel geïntroduceerd. Iedere Nederlander moet verplicht een basisverzekering afsluiten en heeft de keuze om een aanvullend pakket te nemen. Sinds 2008 is er een eigen risico ingevoerd die in 2012 220 euro is. In het Lente-akkoord is besloten dat in 2013 het eigen risico omhoog gaat naar 350 euro.

Bron: Verzekeringssite

Recent Posts