NZa introduceert vrije prestatie eerstelijnszorg

De eerstelijnszorg krijgt vanaf 2012 een vrije prestatie. Daarmee is het mogelijk om onderling tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder een nieuwe prestatie af te spreken. Deze facultatieve prestatie geldt voor alle sectoren in de eerste lijn met vrije prijzen. Met de prestatie kunnen zorgaanbieder en verzekeraar eenvoudiger een betaaltitel krijgen voor nieuwe behandelingen.

Als een zorgverzekeraar en zorgaanbieder overeenkomen dat zij een nieuwe prestatie willen leveren die nog niet onder de bestaande prestatielijst valt, kunnen zij gebruik maken van de facultatieve prestatie. Ze sturen de nieuwe prestatie vervolgens voor een korte check naar de NZa. Die voegt de prestatie toe aan de prestatiebeschikking. Vanaf dat moment kunnen ook andere zorgaanbieders deze prestatie leveren. Deze nieuwe procedure zorgt ervoor dat vernieuwingen sneller ingevoerd kunnen worden.

De facultatieve prestatie gaat gelden voor fysiotherapie, oefentherapie, dieetadvisering, eerstelijns psychologische zorg, farmacie en mondzorg. Voor 2012 zijn er verder nog enkele technische aanpassingen in de beleidsregels voor de eerste lijn doorgevoerd.

Bron: NZa

Recent Posts