E-health in zorgverzekering

Een aantal verzekeraars van de UVIT-samenwerking, zoals VGZ en IZA, biedt vanaf 1 maart een e-health-programma aan in het standaardpakket.Met de zogenaamde ‘Moodlifter’ krijgen mensen met somberheidsklachten in vijf sessies voorlichting en opdrachten. Het internetprogramma is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en kost normaal 69,95 euro. Producent is Innohealth, die ook het programma ‘Beating the blues’ maakt voor zwaardere klachten.

Het ontbreken van vergoeding door verzekeraars is nu vaak een struikelblok bij grootschalige implementatie van e-health, bleek uit een rondgang langs deskundigen door Medisch Contact. Zorgverzekeraars vergoeden bestaande werkwijzen nog steeds, ook al kan het efficiënter met ICT, waardoor de prikkel ontbreekt om over te stappen.
De Moodlifter vervangt een deel van de reguliere zorg, volgens woordvoerder Dennis Verschuren van VGZ: ‘Er is direct hulp, dus geen wachtlijsten en je kunt zelfstandig aan de slag zonder therapeut en zonder verwijzing van de huisarts.’

Bron: Interhealth

Recent Posts