Forse premiestijging zorgverzekeringen zet consument niet aan tot overstappen

Slechts 4,6% van alle zorgverzekerden is van plan om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen per 1 januari 2011. Dat percentage komt neer op 760.000 consumenten. Dit blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van vergelijkingssite Independer.nl. Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 stapte 19% van de verzekerden over. In de jaren erna liep het percentage overstappers terug naar 3,6% in 2008. Eind 2009 steeg dit percentage licht naar 4,3%. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit.TNS NIPO vraagt voor Independer.nl elke week 100 zorgverzekerden naar hun wens om van zorgverzekeraar te wisselen per 1 januari. Het onderzoek loopt tot en met half december. Independer.nl werkt elke week de uitkomsten van het onderzoek bij op de Overstapmonitor Zorgverzekering.

Het nieuwe zorgstelsel werd 5 jaar geleden ingevoerd om de marktwerking in de zorg te stimuleren. Maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen. Alleen op 1 januari 2006 stapte een groot aantal verzekerden over. Hoewel de premies voor de zorgverzekering jaarlijks (fors) stijgen, heeft de consument zijn belangstelling voor overstappen verloren. Verzekeraars kunnen vrijwel ongestraft de premies verhogen en de pakketten uitkleden. Independer.nl heeft geen echte verklaring voor het uitblijven van de marktwerking. Een reden kan zijn dat de consument denkt dat het vergelijken van zorgverzekeringen een lastige klus is. Maar de vele vergelijkingssites op internet kunnen de consument er snel en eenvoudig bij helpen.

Een andere verklaring kan zijn dat consumenten denken dat zorgverzekeringen weinig van elkaar verschillen. Ook dat is niet zo. Door het goed kiezen van juiste dekking kunnen consumenten een zorgverzekering kiezen die goed aansluit op hun zorgbehoeften en persoonlijke situatie. Gezinnen kunnen daarmee tientallen tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

Bron: TNS NIPO

Recent Posts