Consument onbekend met forse premiestijging zorgverzekering 2011

De basispremie stijgt in 2011 met gemiddeld 10 procent. Ook de premies voor de aanvullende zorgverzekeringen gaan met 10 procent omhoog. Dit betekent dat een gezin circa 250 euro per jaar meer gaat betalen voor de zorgverzekering. Het is de grootste stijging sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006. Nederlanders verwachten echter dat de basisverzekering met slechts 6 procent zal stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl, uitgevoerd door TNS NIPO.Oorzaak hogere zorgpremies
De voornaamste oorzaak van de forse premiestijging is het tekort van 3,4 miljard euro in het Zorgverzekeringsfonds van de overheid. “De afgelopen jaren kwamen de ramingen van de overheid niet overeen met de werkelijke kosten in de zorg. Die waren veel hoger. Om het tekort weg te werken verlaagt de overheid in 2011 de bijdrage, die alle zorgverzekeraars uit het Zorgverzekeringsfonds krijgen. Met als directe gevolg dat de premies voor de zorgverzekering harder stijgen dan ooit tevoren”, verklaart Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

Meer overstappers verwacht
Volgens TNS NIPO verwacht 78 procent van de Nederlanders dat de basispremie minder dan 10 procent zal stijgen. Gemiddeld schatten zij de verhoging op 5,7 procent. Momenteel weet 30 procent van de ondervraagden nog niet of ze bij hun huidige zorgverzekeraar blijven. “Veel consumenten zullen onaangenaam verrast zijn als zij hun premie voor 2011 onder ogen krijgen. Daarom verwachten wij meer overstappers dan vorig jaar. Door te switchen van zorgverzekering kunnen zij namelijk honderden euro’s per jaar besparen”, aldus Hordijk.

Premiestijging zorgverzekering 2011
CZ kwam gisteren als eerste van de grote zorgverzekeraars naar buiten met de premies van de zorgverzekering voor 2011. Naar verwachting zullen Achmea, Agis, Menzis en VGZ snel volgen. Gezamenlijk hebben deze vijf maatschappijen 90 procent van de markt in handen. Hordijk: “Op basis van de eerste premies die bekend zijn, verwachten wij dat zorgverzekeraars de prijs voor een basisverzekering met gemiddeld 10 procent zullen verhogen.”

Bron: verzekeringssite.nl

Recent Posts