Eerste Kamer stemt tegen inperking vrije artsenkeuze

Guusje ter Dorst

Guusje ter Dorst was een van de PvdA-senatoren die dwars ging liggen

De Eerste Kamer heeft dinsdag onverwacht een streep gezet door het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de vrije artsenkeuze in te perken. PvdA’ers Guusje ter Dorst, Adri Duijyvesteijyn en ene Dinges Linthorst schoten de Zorgwet 2016 vandaag af.

De drie PvdA-senatoren konden niet instemmen met het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben. Het wetsvoorstel voor het wijzigen van artikel 13, waarin de vrije artsenkeuze wordt gegarandeerd, sneuvelde met 38 stemmen tegen en 33 stemmen voor.

Uitleg

Eerder vandaag werd al duidelijk dat het plan, waarvoor minister Edith Schippers eerder dit jaar voldoende steun verzameld leek te hebben, het mogelijk niet ging halen. Als het wetsvoorstel was aangenomen hadden zorgverzekeraars een zorgpolis mogen aanbieden waarin alleen behandelingen worden vergoed die zijn gedaan door specialisten met wie ze een contract hebben.

Fractievoorzitter Marleen Barth zei dat ze die informatie nodig heeft om een correcte stemverklaring te kunnen afleggen.

De dwarsliggende PvdA-senatoren moesten door de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), evenals staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) overtuigd worden. Zonder suuces.

Verrassend

De wending is verrassend, want minister Schippers verzekerde zich eerder dit jaar van de steun van de coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Deze partijen gingen akkoord nadat op hun verzoek de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met ruim 300 miljoen euro waren verzacht.

Vrije artsenkeuze

Met de nieuwe zorgpolis wil het kabinet de kwaliteit van de zorg verbeteren. Verzekerden sluiten dan een restitutiepolis of naturapolis. Bij de restitutiepolis kan de verzekerde zelf kiezen naar welke zorgaanbieder (ziekenhuis of arts) hij gaat voor de zorg. Bij de naturapolis is de verzekerde aangewezen op de zorgverzekeraar die de zorg bij bepaalde artsen en ziekenhuizen heeft ingekocht en kan niet zelf bepalen welke arts hij kiest.

Tegenstanders van de inperking van de vrije artsenkeuze vrezen dat er teveel macht naar de grote zorgverzekeraars gaat die gaan bepalen welke ziekenhuizen en welke artsen patiënten krijgen toegewezen.

In de Senaat ontbraken dinsdag bij zowel de voor- als tegenstanders van het plan dinsdag mensen. VVD’er Frank de Grave ligt in het ziekenhuis. Marijke Vos (GroenLinks) ontbreekt vanwege privéomstandigheden.

Bron: Nu.nl/ANP

Recent Posts