Recordaantal overstappers in 2019

In 2019 stapt een recordaantal Nederlanders over naar een andere ziektekostenverzekeraar. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Zorgwijzer.nl onder bijna 2.500 respondenten. Normaal gesproken schommelt het aantal jaarlijkse overstappers rond de miljoen. Maar in 2019 zou het gaan om 1,25 miljoen Nederlanders, zo’n 7,3 procent van de verzekerde bevolking.

Oorzaak stijging

De oorzaak van de stijging ligt volgens Zorgwijzer aan het feit dat de collectieve ziektekostenverzekering door minder verzekeraars wordt aangeboden of zelfs wordt stopgezet. Een aantal zorgcollectieven komt te vervallen, waaronder die van vakbond FNV en Menzis, waar tienduizenden Nederlanders zijn verzekerd. Zij moeten zich noodgedwongen elders verzekeren of kiezen voor het alternatief dat Menzis hen eind dit jaar zal bieden.

Verder bleek dat Zilveren Kruis en Menzis in meerdere gemeenten stoppen met het aanbieden van de minimapolis voor mensen met een smalle beurs. Deze collectieve zorgverzekering biedt een aantal extra’s, zoals uitgebreide dekkingen en/of een compensatie voor het verplicht eigen risico.

Rotterdam

In Rotterdam wordt de collectieve zorgverzekering juist uitgebreid. De gemeente is met verzekeraar VGZ een overeenkomst aangegaan. Alle inwoners in Rotterdam kunnen per 2019 van het collectief gebruik maken. Aan de collectieve polis hangt wel een behoorlijk hoog prijskaartje. Op dit moment bedraagt de premie voor de Rotterdamverzekering al 167,63 euro per maand bij een eigen risico van 50 euro.

Gezien de hoge kosten, is het Rotterdampakket daarom niet interessant voor mensen die relatief weinig zorg nodig hebben. Zij kunnen ook zelfstandig een Rotterdamse zorgverzekering vergelijken en afsluiten.

Premie en dekking

De hoogte van de premie en verandering van de zorgbehoefte blijven volgens Zorgwijzer de belangrijkste criteria om een overstap van zorgverzekering te overwegen. Ruim 70 procent van de Nederlanders die overstapt, vindt de premie bij de huidige verzekeraar te hoog. Bij 47,5 verandert de zorgbehoefte en 44,8 procent is ontevreden over de huidige dekking. 24,3 procent van de overstappers is ontevreden over de service die door de verzekeraar wordt geboden.

Recent Posts
NZa-logo