Zorgconsumenten betalen gemiddeld 100 euro te veel voor zorgverzekering

Drie op de vier Nederlanders kunnen besparen door over te stappen op een andere zorgverzekering met vrijwel dezelfde voorwaarden en een lagere prijs. Gemiddeld kan er 100 euro per jaar worden bespaard op de basisverzekering.

Dat stellen toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van eigen onderzoek. In Nederland zijn er 25 zorgverzekeraars actief die allemaal verschillende verzekeringen aanbieden. Het kost tijd en moeite om al het aanbod te vergelijken, maar de toezichthouders roepen consumenten op om dat toch te doen.

“Met overstappen zorgen ze voor dynamiek op de markt voor zorgverzekeringen en houden ze de zorgverzekeraars scherp”,zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt. Jaarlijks stapt ongeveer 6 procent over van zorgverzekeraar.

Opzeggen

Consumenten die volgend jaar een andere zorgverzekering willen nemen, moeten hun huidige verzekering voor 31 december opzeggen. Ze hebben vervolgens tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te regelen.

Het vergelijken van tientallen zorgverzekeringen is lastig, zeggen de toezichthouders. Verzekeraars hebben veel verschillende merken met soms minieme verschillen. Onderzoekers vonden één verzekeraar die verschillende zorgverzekeringen aanbiedt die qua dekking nauwelijks verschillen maar waar in prijs wel grote verschillen zaten.

De Consumentenbond waarschuwde twee weken geleden nog voor deze “kloonpolissen”. Zo biedt CZ identieke polissen aan waarbij de ene ruim 175 euro per jaar duurder is dan de ander.

Hoe lang heb ik nog om te wisselen van zorgverzekeraar?
  • 00 days
  • 00 hours
  • 00 minutes
  • 00 seconds
Zorgverzekering vergelijken

Vind hier je zorgverzekering voor 2018

Minder verzekeringen

Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. De komende maanden wordt er overlegd over de resultaten met de zorgverzekeraars.

Mogelijk wordt de verzekeraars dan ook gevraagd om het grote aantal verschillende zorgverzekeringen terug te dringen.

Recent Posts
fysio-verzekerd NIVEL