Minder vergoedingen in aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie

Veel mensen die zich aanvullend verzekeren, merken dat er steeds minder in die pakketten zit. Ze krijgen bijvoorbeeld minder fysiotherapiebehandelingen vergoed en minder geld voor de orthodontist.

Vandaag is de laatste dag waarop zorgverzekeraars de nieuwe premies voor volgend jaar bekend kunnen maken. Bij de meesten wordt het basispakket een paar euro per maand duurder.

Minder geld voor de fysiotherapeut

Wat opvalt, is dat veel aanvullende pakketten worden uitgekleed. Er wordt beknibbeld op de pakketten omdat steeds minder mensen een aanvullende zorgverzekering hebben. In 2007 had 93 procent van de verzekerden een extra pakket, dit jaar was dat nog 84 procent.

Dat is een probleem, want verzekerden die nog wél een aanvullend pakket nemen, hebben vaak juist veel van die zorg nodig. Omdat gezonde mensen daar steeds minder aan meebetalen, stijgen de premies terwijl de vergoedingen omlaag gaan.

Directeur Chris Oomen van verzekeraar DSW herkent dat en snijdt volgend jaar ook in de vergoedingen. Het kan niet anders, zegt hij. “Zolang mensen steeds gerichter kiezen – als ze iets hebben dan verzekeren zich en als ze niets hebben, nemen ze geen aanvullende verzekering – dan krijg je steeds meer kosten, en steeds minder opbrengsten. Dat moet dan leiden tot een hogere premie, of een beperking van het pakket.”

Steeds bewuster

Deze ontwikkeling is al een tijdje gaande. Mensen zijn zich steeds bewuster van wat er in hun pakket zit en wat ze mogen opmaken. Waar ze vroeger het idee hadden: ik ben verzekerd, mocht er iets mis gaan dan kan ik het gebruiken.

Mede daardoor worden sommige behandelingen in 2018 minder vergoed. Nog maar 27 in plaats van 36 behandelingen bij de fysiotherapeut bijvoorbeeld, of nog maar 75 euro vergoeding voor een bril, in plaats van 100.

Onbeperkt fysio

Peter Ruys van zorgkiezer.nl: “Opvallend dat een verzekeraar eerst onbeperkt fysio aanbood, en daar nu echt grenzen aan aan het stellen is. De mensen die eerst verzekerd waren dachten ‘mooi, goed geregeld, heb zorg nodig en kan het altijd krijgen’, daar is nu een grens ingebouwd en voor die mensen is dat heel vervelend.”

Als je niet overstapt naar een andere verzekeraar, is het advies om te checken of je nog wel hetzelfde vergoed krijgt.

In de Vergoedingen-Vergelijker in dit overzicht kunt u eenvoudig opvragen welke zorgverzekeraars onbeperkt fysiotherapie vergoeden.

Recent Posts