‘Verplichte eigen risico gaat komende jaren verder omhoog’

De zorgpremie en het eigen risico gaat de komende jaren verder omhoog. Dat melden AD en Telegraaf woensdag op basis van bronnen die de conceptstukken van de formerende partijen hebben ingezien.

Het nieuwe kabinet gaat de basispremie voor de zorgverzekering met 6 euro per maand verhogen, zo zou blijken uit de concepstukken. Het eigen risico stijgt mogelijk van 385 naar 400 euro.

Dit terwijl het eigen risico dit jaar voor het eerst in lange tijd gelijk bleef. Met de verhoging van de zorgpremie en het eigen risico zou het kabinet de doorlopend stijgende kosten in de zorg het hoofd willen bieden.

Door de vergrijzing van de bevolking en de innovaties in de zorg zullen de kosten ook de komende jaren hoger blijven worden. Het zou gaan om voorlopige berekeningen van de formerende partijen.

Meer zorgtoeslag

CDA en ChristenUnie, die samen met D66 en VVD aan de formatietafel zitten, wilden eigenlijk de zorgpremie verlagen. Maar dat blijkt teveel geld te kosten.

Behalve de zorgpremie en het eigen risico stijgt echter ook de zorgtoeslag, volgens betrokkenen met zo’n 130 euro per jaar. Hiermee moeten mensen met een krappe beurs worden gecompenseerd voor de stijgende zorgpremie en het stijgende eigen risico.

Bron: nu.nl

Recommended Posts