Patiëntenfederatie woedend over premiestijging

Patiëntenfederatie Nederland is kwaad over de aangekondigde verhoging van de zorgpremie bij verzekeraar DSW. Vanochtend werd bekend dat de premie daar met 9,25 euro per maand omhoog gaat, dat is een stijging van bijna 10 procent.

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie noemt de stijging “een koude douche”, aangezien alle koopkrachtberekeningen uitgaan van een stijging van 3,50 euro.

DSW komt traditiegetrouw als eerste met de premie voor het nieuwe jaar. Die premie is al jaren lang trendsettend gebleken voor de andere zorgverzekeraars.

‘Niets meer waard’

Het bedrag waarmee de premie stijgt is drie keer zo hoog als waar minister Schippers met het opstellen van haar begroting voor 2016 rekening mee hield. De berekeningen, die zijn gepresenteerd tijdens Prinsjesdag, zijn volgens de patiëntenvereniging niets meer waard.

“Onlangs is nog berekend dat de mensen die veel zorg nodig hebben, de komende jaren twee keer zo duur uit zijn en dat kan oplopen tot drie maandsalarissen”, zegt Veldman. “Dat kan echt niet nog verder stijgen.”

Ze hoopt dat de minister de begroting nog bijstelt tijdens de financiële beschouwingen. De zorgtoeslag gaat volgens de plannen met 2 euro per maand omhoog. “Dat moet nog verder verhoogd worden, want de zorg moet wel betaalbaar blijven”, aldus Veldman.

Recent Posts