Welke zorgverzekeraar vergoedt onbeperkt fysiotherapie in 2015?

Vanaf 2015 wordt het moeilijker om een zorgverzekering af te sluiten waarbij fysiotherapiebehandelingen onbeperkt wordt vergoed. Dat blijkt uit een rondgang van ZorgWijzer.nl bij alle aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. In totaal is het volgend jaar mogelijk om bij 10 zorgverzekeraars een aanvullend pakket af te sluiten waarbij fysiotherapie onbeperkt gedekt is. Dat zijn er twee minder dan in 2014. Bovendien geldt er in veel gevallen dat er eerste een medische selectie moet worden ondergaan.

Ook stijgt de aanvullende premie voor alle pakketten in 2015 met maximaal 20 euro per maand. In gevallen dat de premie wel daalt, is de dekking aangepast naar 36 en 40 behandelingen.

Onbeperkt fysiotherapie in 2015

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Bron: Zorgwijzer.nl
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

Opvallend is dat alleen Zilveren Kruis Achmea van de grote zorgverzekeraars een dergelijk pakket aanbiedt. Dus niet VGZ, CZ of Menzis. De premie bij Zilveren Kruis kan overigens hoger uitvallen dan in het overzicht getoond, aangezien zij een leeftijdsafhankelijke zorgpremie hanteren voor aanvullende pakketten. Hoe ouder je bent, hoe meer je betaalt. Bij FNV Menzis geldt dat je lid moet zijn van de FNV om die verzekering af te kunnen sluiten.

Aanvullende voorwaarden

Voor de zorgverzekeraars die geen medische acceptatie hanteren, kan er in sommige gevallen gelden dat er eerst toestemming moet worden gevraagd aan de zorgverzekeraar nadat de patient een X aantal behandelingen heeft ondergaan. Pas na toestemming mogen de resterende, benodigde behandelingen worden voortgezet. Zonder toestemming kun je in dat geval uiteindelijk geweigerd worden na bijvoorbeeld 40 behandelingen, bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een medische noodzaak. Er zijn namelijk zorgverzekeraars die fysiotherapie alleen onbeperkt vergoeden als er sprake is van een medische noodzaak, dus op voorschrift van een (huis)arts. Zo moet men bij de Friesland na 36 behandelingen een behandelplan indienen welke volgens collega fysiotherapeuten slechts is 33% van de gevallen geaccepteerd wordt door de Friesland. En na 40 behandelingen bepaalt FNV Menzis of er een vervolg medisch noodzakelijk is.
In de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar is dergelijke informatie te terug te vinden. En het KNGF zal deze informatie mee laten wegen tijdens de consumenten campagne.

Vergoeding uit basisverzekering

Er is ook een mogelijkheid om onbeperkt fysiotherapie vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering, maar alleen als je een aandoening hebt die op de ‘chronische aandoeningenlijst’ staat. Dan betaal je de eerste 20 behandelingen bij de fysiotherapeut uit eigen zak en vanaf de 21ste behandeling ontvang je een volledige vergoeding van de zorgverzekeraar (je betaalt wel eerst het eigen risico). Deze dekking loopt gewoon door na een jaar, want de dekking geldt niet per kalenderjaar maar per aandoening.


 


Conclusie

In 2015 is de keuze om onbeperkt fysiotherapie vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed te krijgen beperkter en wordt het bovendien in veel gevallen duurder. Een volledig overzicht van alle zorgverzekeraars die fysiotherapie vergoeden vind je hier of vergelijk de verschillende zorgverzekeringen op onze zorgvergelijker.

Persbericht ZorgWijzer.nl

Recent Posts