Overstapper kiest hoog eigen risico en skipt fysiotherapie

Aanvullend verzekeren voor fysiotherapie is fors gedaald in populariteit, blijkt uit rondvraag onder overstapsites. Verzekering Bewuzt van VGZ is in trek.

Nederlanders beknibbelen dit jaar op de zorgverzekering. Vooral de aanvullende verzekeringen voor tandarts en fysiotherapie zijn aanzienlijk minder gekozen dan vorig jaar. Daarnaast verhoogden overstappers massaal het eigen risico. Dat blijkt uit rondvraag van Metro onder de drie grootste zorgverzekerings-vergelijkingssites die de afgelopen maanden honderdduizenden overstappen regelden.

1,2 miljoen Nederlanders wisselden van zorgverzekering. Bijna 200.000 mensen deden dit via Independer.nl. Vorig jaar koos hier 6 procent voor het verhogen van het eigen risico met vijfhonderd euro. Dit jaar besloot ruim 20 procent het eigen risico op te schroeven met dit maximale bedrag. Een stijging van meer dan 200 procent, die ook Verzekeringssite.nl bijna heeft. Via Zorgkiezer.nl koos 24 procent voor het verhogen van het eigen risico tegenover 9 procent vorig jaar. Meer dan de helft ging hier voor het maximale bedrag. “Zorgkosten reduceren is de grote trend”, zegt Edmond Hilhorst van Independer.nl.

Aanvullende verzekeringen voor tandartskosten en fysiotherapie daalden fors in populariteit. Bij Independer.nl daalde de vraag naar fysiotherapie met ruim een kwart. Via Zorgkiezer.nl kozen 30 procent minder overstappers ten opzichte van vorig jaar voor deze aanvullende verzekering. Dezelfde dalende trend is te zien bij aanvullende tandartsverzekeringen. Gemiddeld daalde deze vraag met 15 procent.

Het overgrote deel van de overstappers (60 procent) stapte volgens Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer.nl over naar de goedkopere onlinezorgverzekeringen. De nieuw gelanceerde zorgverzekering Bewuzt van VGZ wordt door zowel Independer.nl, Zorgkiezer.nl en Vergelijkingssite.nl genoemd als de grote winnaar. Van de 200.000 overstappers via Independer.nl stapte 20 procent over naar deze verzekering. “Bewuzt heeft het goed gedaan, maar was door een lastminute prijsverlaging ook de goedkoopste basisverzekering”, zegt Ruys.

De grote verzekeraars zoals CZ, VGZ en Zilveren Kruis Achmea konden gisteren nog geen cijfers geven van de mensen die niet zijn overgestapt van zorgverzekeraar, maar wel hun verzekering hebben aangepast. Wel zien zij een lichte stijging van het aantal mensen dat het eigen risico verhoogde. Bij CZ had vorig jaar 6 procent een hoger eigen risico dan wettelijk verplicht, dit jaar is dat 8 procent. Bij VGZ, waar Univé ondervalt, en Zilveren Kruis Achmea verhoogden nog geen 1 procent hun eigen risico. “Overstappers zijn bewust bezig met hun zorgverzekering”, duidt Hilhorst deze lichte stijging ten opzichte van de veel hogere cijfers bij vergelijkingssites. “Wij meten alleen de mensen die bewust bezig zijn. Tachtig procent van de Nederlanders verandert niks. De overstappers passen het eigen risico in grote getalen aan, maar over heel Nederland is dat beperkt.”

Bron: Independer.nl

Recent Posts