Zorgverzekeringen in cijfers

Ruim 900.000 mensen hebben voor 1 januari 2012 hun zorgverzekering opgezegd. De meeste van hen hebben inmiddels ook al een nieuwe zorgverzekering afgesloten. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van informatiecentrum Vektis.

Het definitieve overstappercentage komt met 5,6 procent aardig overeen met het percentage dat eind 2010 van zorgverzekeraar is gewisseld (5,5 procent). Het percentage zal waarschijnlijk nog wat hoger uitvallen, omdat het aantal verzekerden dat een andere polis heeft afgesloten of is overgestapt naar een ander label bij dezelfde risicodragende zorgverzekeraar nog niet in dit overstappercentage is meegenomen. Zo horen Agis en Zilveren Kruis Achmea bijvoorbeeld allebei bij Achmea. Iemand die is overgestapt van Agis naar Zilveren Kruis Achmea zit nog niet in deze telling. Begin april maken Zorgverzekeraars Nederland en Vektis het definitieve overstappercentage bekend, dat waarschijnlijk hoger zal liggen.

Het aantal mensen dat in Nederland onverzekerd is voor ziektekosten is met tweederde gedaald van 160.000 personen in maart 2011 naar 55.000 onverzekerden eind 2011. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) spoorde vorig jaar mensen op die ondanks de verplichting onverzekerd waren. Zij kregen een boete van 350 euro. Voor mensen die nu nog niet reageren op aanmaningen van het CVZ, sluit het college zelf een zorgverzekering af. De premie wordt dan ingehouden op het salaris of de uitkering. Het CVZ streeft ernaar dat eind 2012 bijna iedereen verzekerd is voor ziektekosten.

Als u voor 1 januari uw oude zorgverzekering heeft opgezegd, kunt u nog tot 1 februari een nieuwe polis afsluiten.

Bron: CVZ

Recent Posts