Nederlander wil inkomensafhankelijke zorgpremie

62 procent van de Nederlanders wil de premie van de zorgverzekering inkomensafhankelijk maken zodat het eigen risico omlaag kan. Dit betekent dat ze graag willen dat de hogere inkomens meer premie gaan betalen dan de lagere inkomens. Daaropvolgend is 70 procent van de Nederlanders tegen een verhoging van het eigen risico en wil niet dat het huisartsenbezoek onder het eigen risico gaat vallen. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl onder 500 Nederlanders.

“Opvallend is dat vooral 55plussers positief staan (74 procent) tegenover het verlagen van het eigen risico en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Bij de jongere bevolking (44 jaar en jonger) is het percentage aanzienlijk lager (52 procent),” aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

Het eigen risico gaat vanaf 1 januari 2013 omhoog van 220 euro naar 350 euro. Dat heeft het kabinet besloten in het Lente-akkoord. Sommige partijen gaan nog verder en willen het bezoek aan de huisarts ook onder het eigen risico laten vallen. 70 procent van de Nederlanders is hier tegen en vind het geen goed idee dat het eigen risico wordt verhoogd om mensen bewust te maken van het zorggebruik.

De zorg in Nederland wordt steeds duurder. Uit berekeningen blijkt dat op dit moment een gezin 11.000 euro per jaar aan zorgkosten betaalt. Het ministerie van volksgezondheid voorspelt dat dit kan oplopen naar de helft van het inkomen in 2040. Reden voor veel politieke partijen om tijdens de verkiezingen de zorg in Nederland hoog op de agenda te zetten.

Bron: Verzekeringssite

Recent Posts